czwartek, 17 marca 2016

Kruche ciasto z pianką i dżemem porzeczkowym

kruche ciasto z dżemem porzeczkowym
Dziś chcę Wam zaproponować ciasto bardzo podobne do dobrze  znanej Pani Walewskiej. Różni się ono masami: na dole dajemy bitą śmietanę  a na górze jest pianka budyniowa.

ciasto kruche:
500 gramów mąki
1 kostka masła roślinnego
4 żółtka
3/4 szklanki cukru pudru
4 łyżki śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki posiekać, zagnieść ciasto, podzielić na dwie części i rozwałkować na dwa placki. Wkładamy je do dwóch dużych blach wysmarowanych masłem i wysypanych bułka tartą.

na pianę:
4 białka
3/4 szklanki cukru
dodatkowo: słoiczek dżemu porzeczkowego
Obydwa placki smarujemy dżemem a następnie na każdym układamy połowę ubitej na sztywno piany. Placki pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.


bita śmietana:
400 ml śmietany 36%
2 łyżki cukru pudru
2 zagęstniki do śmietany

Schłodzoną wcześniej śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i zagęstniki.

masa pianka budyniowa:
2 budynie śmietankowe
3 szklanki mleka
1 łyżka cukru
2 galaretki  cytrynowe
1 kostka masła roślinnego
Na mleku gotujemy budynie z cukrem, do jeszcze gorących wsypujemy galaretki w proszku. Gdy ta masa przestygnie dodajemy ją partiami do zmiksowanego masła roślinnego, wszystko razem miksujemy.

Na koniec: jeden placek z pianką pokrywamy bitą śmietaną, delikatnie przykrywamy drugim, rozsmarowujemy piankę budyniową. Jeśli chcemy to wierzch możemy udekorować polewą i orzechami.

4 komentarze:

  1. Wygląda absolutnie obłędnie! Szkoda, że na razie mam bana na wszystkie łakocie :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mi się podoba a jak dżem porzeczkowy to już wogóle jestem zachwycona

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie! Na pewno wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. O, a ja na diecie... Ale mi smaka narobiłaś ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...