ciasto kruche:
500 gramów mąki
1 kostka masła roślinnego
4 żółtka
3/4 szklanki cukru pudru
4 łyżki śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki posiekać, zagnieść ciasto, podzielić na dwie części i rozwałkować na dwa placki. Wkładamy je do dwóch dużych blach wysmarowanych masłem i wysypanych bułka tartą.
na pianę:
4 białka
3/4 szklanki cukru
dodatkowo: słoiczek dżemu porzeczkowego
Obydwa placki smarujemy dżemem a następnie na każdym układamy połowę ubitej na sztywno piany. Placki pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
bita śmietana:
400 ml śmietany 36%
2 łyżki cukru pudru
2 zagęstniki do śmietany
Schłodzoną wcześniej śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i zagęstniki.
masa pianka budyniowa:
2 budynie śmietankowe
3 szklanki mleka
1 łyżka cukru
2 galaretki cytrynowe
1 kostka masła roślinnego
Na mleku gotujemy budynie z cukrem, do jeszcze gorących wsypujemy galaretki w proszku. Gdy ta masa przestygnie dodajemy ją partiami do zmiksowanego masła roślinnego, wszystko razem miksujemy.
Na koniec: jeden placek z pianką pokrywamy bitą śmietaną, delikatnie przykrywamy drugim, rozsmarowujemy piankę budyniową. Jeśli chcemy to wierzch możemy udekorować polewą i orzechami.
Wygląda absolutnie obłędnie! Szkoda, że na razie mam bana na wszystkie łakocie :(
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba a jak dżem porzeczkowy to już wogóle jestem zachwycona
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! Na pewno wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuńO, a ja na diecie... Ale mi smaka narobiłaś ;)
OdpowiedzUsuń