Właśnie mamy pełnię sezonu na przetwory. Dzięki nim możemy zachować w słoikach na zimę najlepsze smaki lata i jesieni. Każdy, kto ceni sobie domowe przetwory przygotowuje kompoty, dżemy, pikle, marynowane grzybki, ogórki korniszony i sałatki. Owoce i warzywa w słoikach prezentują się bardzo dobrze niemniej jednak zawsze warto je jeszcze bardziej ozdobić. Przydają się etykiety, które można wydrukować z Internetu oraz osłonki na słoiki. Jeśli zdecyduje się uszyć osłonki samodzielnie zajmie wam to nie więcej jak kwadrans. Są też prostsze sposoby. Jako osłonki można użyć papierowe serwetki i przewiązać je sznurkiem czy wstążeczką. Zachęcam do dekorowania domowych przetworów szczególnie wtedy gdy dajecie je w prezencie. Ładne kapturki i bawełniane osłonki na słoik sprawdzą, że przetwory będą prezentować się doskonale.
Ciekawy blog, zajrzę tu jeszcze na pewno. Jeśli przetwory to od razu skojarzyło mi się zdrowe gotowanie. Na zdrowej wodzie - filtrujesz może wodę kranową? Godne polecenia są na polskim rynku filtry molekularne z mineralizacją, montowane pod zlewem, warto zadbać w ten sposób o swojej zdrowie oraz zdrowie rodziny.
OdpowiedzUsuńAle urocze :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł:), na pewno potrafi rozweselić kuchnię, a i można jeden rodzaj "oprawy" dodać do rodzaju zawartości, żeby potem nie przeszukiwać, tylko od razu wiadomo, co jest co:)
OdpowiedzUsuń