Składniki:
2 szklanki mąki tortowej
200 gramów margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
2 żółtka
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
10 dag sezamu
5 dag orzeszków ziemnych
5 dag ziaren słonecznika
2 łyżki miodu
50 gramów margaryny
Sposób wykonania:
Ciasto kruche zagniatamy ręcznie lub z pomocą miksera. Mąkę, margarynę cukier puder, żółtka, cukier waniliowy i proszek do pieczenia łączymy ze sobą. Formujemy w wałek i wkładamy do zamrażalnika na 30 minut. Gdy ciasto się mrozi przygotowujemy gorącą polewę. W małym rondelku rozpuszczamy margarynę z miodem i dodajemy wszystkie ziarna.
Ciasto po wyjęciu z zamrażalnika należy rozwałkować na grubość 0,5 cm. Wycinamy ciastka foremkami, szklanką albo kroimy w kwadraty. Każde ciasto należy posmarować polewą z ziarnami. Pieczemy na papierze do pieczenia (bez smarowania tłuszczem) 15 minut w temperaturze 170 stopni. Wychodzi ok. 30 ciastek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz