Wszystkich, którzy jeszcze nie próbowali używać pokrzywy gorąco do tego zachęcam. Bardzo dobrze smakuje jako składnik placków, zupy czy pesto. Jest zdrowa, smaczna i przy okazji darmowa.
Składniki (porcja dla 2 osób):
2 ziemniaki
1 jajko
10 gałązek pokrzywy (o długości ok 15 cm)
1 mała cebula
1/2 marchewki
2 plastry żółtego sera
3 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz, papryka czerwona
olej rzepakowy do smażenia
Sposób wykonania:
Do blendera wkładamy ziemniaki, cebulę, marchewkę, jajko, mąkę, ser. Dodajemy także pokrzywę i tutaj kilka słów prowadzenia. Pokrzywę zrywamy w bezdeszczowy dzień. Należy zrywać tylko górne, młode listki czyli o gałązki o długości ok 15 cm. Pokrzywę należy sparzyć krótko we wrzątku i dokładnie umyć.
Po zblendowaniu składników doprawiamy masę przyprawami i smażymy placki partiami na złoty kolor. Podawać można ze śmietaną, sosem grzybowy, keczupem itd...
*jeśli nie mamy blendera używamy tarki
Muszę spróbować. Nigdy nie jadłam pokrzywy.
OdpowiedzUsuń